Saturday, 18 February 2017

MESTI TAHU!! Cara Kesan Rahim Jatuh, Jom Check Sendiri!



Oleh:Intan Rohaizat
Sebenarnya ramai wanita yang tidak perasan rahim mereka jatuh atau peranakan rendah. Situasi ini sering terjadi kepada wanita yang pernah melahirkan anak. Namun ada juga anak dara dan wanita yang belum bersalin mengalami masalah rahim jatuh.

Perkara ini mungkin disebabkan tabiat mengangkat barang berat, tidak berpantang, sembelit, otot vagina longgar dan dinding rahim tidak kuat. Jangan ambil mudah soal ini kerana ia boleh menyebabkan rahim jatuh sehingga terkeluar dari vagina atau lebih dikenali sebagai tombong. Jom semak tanda rahim jatuh dan cara mengesannya.

Tanda-tanda rahim jatuh
1. Rasa berat di sekitar ari-ari.
2. Sukar mengawal kencing terutama ketika bersin dan batuk.
3. Kencing tidak lawas.
4. Senak atau sakit ketika bersama suami.
5. Sakit pinggang yang berpanjangan.
6. Sakit tumit.
7. Paha dan betis rasa kebas.
8. Rasa badan seram sejuk seperti nak demam terutama selepas asar.
9. Perut rasa sebu dan tidak selesa.


Cara kesan rahim jatuh

Kita boleh periksa sendiri di rumah untuk mengetahui sama ada rahim kita jatuh atau tidak. Ikuti langkah ini, jika anda mengalami masalah rahim jatuh segera dapatkan nasihat pakar puan. Ada juga yang merawat dalaman dengan kepakaran bidan kampung, pastikan yang bertauliah ye.

1. Dalam keadaan baring, tekan ibu jari di pusat. Jika berdenyut, itu tandanya rahim berada di kedudukan yang betul.
2. Duduk mencangkung, kemudian masukkan jari ke dalam vagina. Jika jari dapat menyentuh objek lembut yang bulat dengan mudah, itu ertinya peranakan anda rendah. Jika mahukan kepastian, anda boleh gunakan cermin untuk melihatnya. Jika ada daging yang terkeluar, anda perlu segera bertemu doktor untuk merawatnya.

3. Berbaring, kemudian urut perut dengan minyak kelapa atau minyak zaitun. Kemudian rasa di bahagian tundun, jika ada benjolan kecil. Itu tandanya rahim anda jatuh.

Sila Baca Dan Sebarkan Kepada Semua... Ini Sebabnya Kita Dilarang Gantung Gambar Kahwin Dalam Rumah.

sekadar gambar hiasan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..
:
[#]Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.
:
[#]Sahabat yang di rahmati Allah..
:
[#]Dalam sebuah hadith yang di riwayatkan oleh Imam Bukhari bahawasanya Nabi saw bersabda yang bermaksud:
 “Sungguhnya para malaikat tidak masuk ke dalam rumah yang ada didalamnya gambar, patung, anjing dan orang yang junub.”
[#]Malaikat yang dimaksudkan dalam hadith ini ialah malaikat rahmat. Manakala yang dimaksudkan dengan gambar pula ialah gambar makhluk bernyawa. Dan larangan yang terdapat dalam hadith ini ialah bukan semata-mata gambar makhluk bernyawa tetapi yang dilarang ialah gambar yang di gantung pada dinding seperti gambar bersanding, menerima ijazah dan sebagainya sekali pun gambar keluarga.
:
[#]Oleh itu gambar2 makhluk bernyawa seperti gambar manusia dan haiwan yang tidak digantung pada dinding didalam rumah seperti gambar yang disimpan didalam album atau didalam komputer tidaklah menjadi kesalahan.
:
[#]Ada pun gambar2 yang bukan bernyawa seperti gambar kereta, motosikal, gunung ganang, laut, penyapu lidi, penapis santan atau seumpamanya tidaklah haram di jadikan perhiasan pada dinding2 rumah.
:

[#]Wallahua’lam ( Rujukan Kitab Rawa’iul Bayaan Juz 1 )

Kongsi Tips , Cara Yang Mudah dan Senang Untuk Mengatasi ' Blackheads@Bintik Hitam' Yang Mengganggu !





Blackheads/Bintik Hitam adalah salah satu masalah kulit yang sering dialami oleh sesetengah orang. Jika anda telah mengalami masalah dengan bintik hitam, selalunya ini boleh membawa kepada masalah kulit yang lain seperti jerawat kulit yang lebih serius atau membosankan.

Pada masa ini, mungkin ada sesetengah orang yang mengabaikan kehadiran bintik hitam pada kulit. Tetapi ya ya, jika anda menghadapi masalah bintik hitam, cuba untuk tidak memandang rendah bintik hitam saya. Untuk apa? Kerana, bintik hitam tidak berubah sehingga dapat menjadi masalah kulit yang lebih serius.

Jadi, bagaimana untuk mengatasi bintik hitam dong? Diambil dari lamanstylishwalks. com, berurusan dengan rawatan bintik hitam boleh dilakukan di klinik salun atau kecantikan. Jika tidak, masalah boleh diselesaikan dengan melakukan bintik hitam rawatan semula jadi di rumah. Dan juga salah satu rawatan semula jadi yang boleh dilakukan di rumah untuk menangani bintik hitam adalah dengan menggunakan bawang putih.

Bagaimana bawang putih boleh menyelesaikan bintik hitam? Lihat penjelasan di bawah:

Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih
Secubit garam
1 sudu besar madu

Cara Membuatnya:
Puri bawang putih dan parut, lecek atau sebati. Apabila bawang putih yang lembut, kemudian dicampurkan dengan garam dan madu. Campurkan tiga bahan untuk membentuk pes atau topeng. Selepas itu, memberi laluan walaupun kepada bintik hitam kulit semula jadi. Urut melicinkan kulit muka dengan topeng dan kemudian dibiarkan selama kira-kira 15 minit.

Jika anda mempunyai, basuh muka dengan air suam untuk membersihkan. Elakkan sihat kulit dan kerengsaan lebih halus dan luar biasa selepas menggunakan bawang putih topeng adalah disyorkan untuk menggunakan minyak zaitun atau minyak kelapa untuk kulit.


Tuan-tuan, adalah bagaimana untuk berurusan dengan bintik hitam di muka dengan topeng bawang putih. Bagaimana, bagaimana yang begitu mudah bukan? Oh ya, di samping menangani masalah bintik hitam, bawang putih topeng boleh juga membantu kulit wajah bebas dari jerawat, kulit muka akan menjadi lebih licin, lembut dan lembab. Mudah-mudahan maklumat ini membantu.

Friday, 17 February 2017

Amaran Doktor: Jangan Sekali-kali Bersihkan Anak Anda Dengan Baby Wipes (Tisu Basah), Sangat BAHAYA Untuk Si Kecil

Amaran Doktor: Jangan Sekali-kali Bersihkan Anak Anda Dengan Baby Wipes (Tisu Basah), Sangat BAHAYA Untuk Si Kecil
Baby wipes memainkan peranan yang penting dalam pengurusan kebersihan bayi, dan apabila digunakan dengan betul, kebanyakan baby wipes adalah yang bersih dan produk yang selamat. 
Kerana mereka tidak digunakan semula dan dijual dalam bungkusan plastik dimeterai, baby wipes adalah penting dalam menyingkirkan bakteria berbahaya dan memastikan bayi anda bersih. Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan bahawa terdapat beberapa risiko yang berkaitan dengan baby wipes dan aksesori yang berkaitan.
Ramai ibu bapa selalunya sentiasa beranggapan bahawa semua baby wipes benar-benar selamat, dan mereka tidak pernah berfikir sejenak tentang bahan-bahan yang terkandung di dalamnya. Banyak laporan dan hasil kajian penyelidikan terkini menunjukkan bahawa baby wipes tidak semua selamat dan ibu bapa perlu menimbang semula pilihan mereka.
Menurut kajian yang dijalankan bersama oleh Dr. Mary Wu Chang, seorang profesor di Universiti Connecticut, baby wipes tidak selamat untuk digunakan pada bayi anda. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa baby wipes menjadi punca beberapa orang kanak-kanak mengalami kesakitan pada kulit, gatal dan bersisik ruam merah pada kulit mereka.
Ini reaksi alahan disebabkan oleh bahan pengawet kimia yang dikenali sebagai Methylisothiazolinone (MI) yang digunakan dalam baby wipes. Bahan kimia ini juga telah dipersalahkan kerana beberapa kes besar hasil tindak balas alahan yang disebabkan oleh pelbagai produk kecantikan.
Dalam kajian itu, enam reaksi unik menarik perhatian Dr. Mary. Tetapi ada kes ini salah seorang gadis berusia lapan tahun itu benar-benar membongkar keburukan yang ada didalam kandungan baby wipes. Penggunaan baby wipes yang terlalu kerap menyebabkan melecet teruk pada punggungnya dan sekitar mulutnya. Penemuan kini telah mendorong lebih ramai penyelidik untuk mengambil isu itu dan menjalankan lebih banyak kajian mengenai kesan MI dan lain-lain bahan-bahan lap yang basah. 
Dalam pada itu, ia mungkin idea yang baik untuk berhenti menggunakan baby wipes. Kerana jumlah MI dalam baby wipes telah meningkat dengan ketara, pakar mencadangkan supaya ibu bapa mengelakkan menggunakan baby wipes kecuali apabila mereka dalam perjalanan. Untuk mengurangkan pendedahan kepada bahan kimia ini semasa berada di rumah, penyelidik kini mencadangkan penggunaan sama ada pembersih yang lembut dan air atau tuala kertas basah.
Tonton video ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cerita ini.

(6 Gambar) Kasihnya Seorang Bernama AYAH .. dia ratapi bayinya yang maut tercampak dalam kemalangan ngeri


Sayu : Kasih nya ayah .. dia ratapi bayi nya maut tercampak dalam kemalangan (6Gambar)
Sayu : Kasih nya ayah .. dia ratapi bayi nya maut tercampak dalam kemalangan (6Gambar)

Sayu : Kasih nya ayah .. dia ratapi bayi nya maut tercampak dalam kemalangan (6Gambar)

Satu kemalangan ngeri telah berlaku, seorang bapa ini telah kehilangan anak dan isteri nya dalam sekelip mata.#
Apa yang amat menyedih kan bayi nya berusia 4 bulan maut tercampak dari kenderaan yang dinaikinya akibat impak kemalangan#
Gambar lelaki ini meratapi kematian  anak nya telah menjadi viral, dia dilihat memeluk dan memangku erat jasad bayi nya yang tidak sedikit pun cedera pada luaran.#
Kasih%2Bayah%2B1.jpg

Kasih%2Bayah.jpg

Kasih%2Bayah%2B%2B4.jpg

Kasih%2Bayah%2B3.jpg

Kasih%2Bayah%2B2.jpg
Bayi nya mungkin maut akibat hentakan dan tercampak akibat kemalangan itu, difahamkan isteri nya juga turut maut dalam kejadian terbabit.#
Kisah ini berlaku di Thailand, apa yang berlaku amat mengundang pilu kepada pelayar media sosial yang melihat gambar nya meratapi kematian bayi nya.#
Identiti mangsa tidak dapat dipastikan mangsa merupakan seorang kakitangan awam diThailand yang dikhabarkan baru beberapa bulan menerima cahaya mata

Lima Kisah Anak Manusia yang Dibesarkan oleh Binatang..Lihat Gambar Keempat, Sungguh Mengejutkan !

"Ini bukan kisah dongeng..kelima-lima manusia ini benar-benar diasuh oleh binatang..salah seorang daripadanya sudah berjaya bergelar penulis terkenal..mungkin, haiwan lebih sygkan manusia ? siapa tahu.."

Bukan Cerita Khayalan! 5 Kisah Anak Manusia yang Dibesarkan Binatang, Ada yang Kini Jadi Penulis

Guys, tentu kita nggak asing dengan kisah Tarzan, seorang anak manusia yang dibesarkan binatang.
Ternyata, dongeng tersebut beneran nyata!
Seorang fotografer kelahiran Jerman, Julia Fullerton-Batten memamerkan karya terbarunya Feral Children atau Anak-anak Liar.
Foto-foto yang ia hasilkan berangkat dari kisah para anak kecil yang dibesarkan secara liar.
Mayoritas tinggal bersama binatang.
Inilah lima kisah mengejutkan anak manusia yang 'dibesarkan' binatang.
1. Lobo Wolf Girl, Mexico, 1845-1852

boredpanda.com
boredpanda.com 

Pada 1845, seorang perempuan terlihat berlari bersama empat serigala yang hendak menyerang kambing.
Setahun kemudian, ia kembali terlihat bersama serigala memakan kambing.
Ia sempat berhasil ditangkap, namun kemudian kabur.
Pada 1852, ia terlihat lagi menyusui dua anak serigala tapi ia langsung berlari ke hutan.
Sejak saat itu ia enggak pernah terlihat lagi.
2. Oxana Malaya, Ukraina, 1991

boredpanda.com
boredpanda.com

Oxana ditemukan tinggal bersama anjing di sebuah kandang anjing pada 1991.
Ia berusia 8 tahun dan tinggal bersama anjing selama 6 tahun.
Orangtuanya adalah seorang pecandu alkohol.
Suatu malam, mereka meninggalkannya di luar.
Demi mencari kehangatan, Oxana yang masih berusia 3 tahun ini merangkak ke sebuah kandang dan meringkuk di antara anjing.
Karena tidak berinteraksi dengan manusia, ia pun berperilaku dan berbicara seperti seekor anjing.
Tapi, dengan terapi intensif, Oxana perlahan mulai belajar dasar-dasar berbicara dan bersosialisasi.
Kemampuannya hanya bisa sama seperti anak usia 5 tahun.
Kini, ia berusia 30 tahun dan berada di sebuah klinik di Odessa.
Ia bekerja di sebuah rumah sakit ternak di bawah pengawasan perawatnya.
3. Marina Chapman, Colombia, 1959

boredpanda.com
boredpanda.com

Di usia 5 tahun, Marina diculik pada 1954 dan ditinggal di sebuah hutan.
Ia pun kemudian tinggal bersama keluarga kecilnya, monyet, selama 5 tahun sebelum ditemukan pemburu.
Kisah hidup Marina tak berhenti sampai ia berhasil keluar dari hutan.
Ia ditangkap pemburu dan dijual.
Marina kemudian hidup menjadi budak untuk sebuah keluarga.
Untungnya, tetangganya melihat kejanggalan di rumah tersebut dan segera menyelamatkan Marina.
Ia masih hidup sampai sekarang dan telah menikah serta memiliki anak.
Ia bahkan menulis sebuah buku tentang pengalamannya selama berada di hutan dengan judul The Girl With No Name.
Satu ceritanya adalah ketika tengah sakit, sang monyet tua merawatnya dengan mengajaknya minum air di kolam.
Setelah ia muntah, tubuhnya pun jadi lebih baik.
4. Madina, Rusia, 2013

boredpanda.com
boredpanda.com

Madina tinggal bersama anjing dari ia lahir hingga 3 tahun sebelum ditemukan oleh pekerja sosial.
Ayah Madina meninggalkannya setelah ia lahir.
Ibunya pun seorang pecandu alkohol yang terkadang mengundang beberapa teman sesama pecandu datang ke rumahnya.
Ibunya tidak merawat dan membiarkan Madina begitu saja bersama anjing-anjing di rumahnya.
Madina makan tulang pun, ibunya tidak melarangnya. Jadi, anjing menjadi teman terbaiknya selama ini.
Dokter yang merawatnya mengatakan, bila masih ada harapan baik ia bisa kembali hidup normal ke depannya.
5. Kamala dan Amala, India, 1920

boredpanda.com
boredpanda.com ()

Kamala dan Amala adalah cerita tentang anak yang dibesarkan oleh binatang paling terkenal.
Kamala (8) dan Amala (12) ditemukan pada 1920 tinggal bersama sekumpulan serigala.
Joseph Singh menangkap kedua anak tersebut ketika para serigala pergi meninggalkan gua tinggal mereka.
Ketika dirawat manusia, Kamala dan Amala memberontak sangat liar.
Mereka tidak mau makan selain daging mentah. Amala meninggal setahun setelah ditemukan.
Sementara Kamala, sempat belajar cara berdiri yang benar dan mempelajari beberapa kata, tapi meninggal pada 1929 karena gagal ginjal.

Hospital Tak Layan Pesakit Nazak kerana Miskin, Bayi Lelaki Malang Maut dlm Pelukan Ayah



"Dari tadi sy minta tolong, tolong, tolong..badannya kejang, panas makin meningkat tapi apa yg kamu buat ?! Dia dah mati baru kamu nak dtg ?!! Kamu lah yg membunuh anak sy !"


Hospital Tak Layan Pesakit Nazak kerana Miskin, Bayi Lelaki Malang Maut dlm Pelukan Ayah


Berita pilu di terima oleh sepasang suami isteri selepas doktor faizal Sp A. Mengesahkan bahwa bayi mereka sudah meninggal dunia.
Menurut pengakuan lenni ibu mangsa bahwa anaknya mengalami cirit birit dan panas seluruh badan sejak 17 april 2016 kelmarin.dan langsung membawanya ke klinik kesihatan Desa Simodong Tebing tinggi medan.
Karena sudah keadaan anak sudah semakin teruk doktor klinik tersebut menyuruh pasangan itu segera membawa anak mereka ke hospital “HERNA” Tebing tinggi.akan tetapi lenni dan suaminya mendakwa bahwa mereka tidak di layan dengan baik karena miskin hinggalah anak mereka meninggal dunia dalam pelukan ayahnya.
Menurut keterangan dari Roy Berson saat pesakit datang kehospital dr.polin lah yang sepatutnya menangani bayi tersebut namun karena waktu kerjanya sudah habis pada jam tiga maka ia pun menyuruh dr faizal untuk menangani pasien tersebut.
Takut karena emosi bapa bayi memuncak doktor Polin pun menghilangkan diri…
Inilah nasib orang miskin,saya membawa anak saya berubat tapi pihak hospital Tidak melayan kami dengan baik,kata ayah mangsa sambil memeluk anaknya yang sudah tidak bernyawa.


Saya akan menuntut hospital umum ini,saya meminta kepada media dan wartawan lainnya untuk menyebarkan berita kebenaran ini.agar pihak hospital peduli dengan nasib rakyat kecil seperti kami.Tebing Tinggi, 21 April 2016.eberita nusantara news.