Sunday, 5 March 2017

Ya Allah !! 'Kepada Pemandu Lori Sweetie BNM9967, Saya Doakan Kamu Murah Rezeki'

Anak sudah mula merengek kelaparan, jalan pula sesak tak bergerak sebab ada kemalangan di hadapan. Si ibu ini memberanikan diri mengetuk cermin pintu lori untuk bertanyakan sama ada bolehkah dia membeli roti, Apa yang dilakukan oleh pemandu lori Sweetie ini memang membuatkan kita rasa terharu.. Moga beliau murah rezeki.
Oleh Nurul Bariah
Seringkali di Facebook, banyak perkara yang dikongsi dan diviralkan berkenaan dengan sifat pentingkan diri, sombong, ambil hak orang lain dan sebagainya. 
Hari ini, izinkan saya berkongsi kisah manis yang berlaku pada petang tadi. Lebih manis, di hari ulangtahun kelahiran saya dan hari pertama anak sulung saya, Aisyah mula bersekolah. 
Hujan lebat turun di sekitar Shah Alam petang tadi. Saya keluar dari perkarangan sekolah anak di Setia Alam lebih kurang jam 3.50 petang. Hujan masih lebat. Tidak lama keluar dari susur Setia Alam menuju ke Bukit Raja, kenderaan bergerak semakin perlahan sehingga sampai satu saat, langsung tak bergerak. Kalau bergerak pun mungkin satu langkah dewasa sahaja. 
Saya post di Shah Alam Residents's Group, bertanyakan jika ada sesiapa yang tahu mengapa trafik begitu teruk sekali. Rupa-rupanya ada kemalangan di mana ada sebuah treler melintang sebelum Tol Bukit Raja menyebabkan semua lorong ditutup. 
Di dalam kerada, ada bonda, Aisyah dan anak kedua, Khadeeja yang sudah lena. Aisyah mula mengadu lapar, mungkin penat dan keletihan selepas hari pertama bersekolah. Saya meminta beliau bersabar namun beliau sudah mula merengek. 
Kebetulan ada sebuah lori roti Sweetie di depan. Dalam hujan yang masih agak lebat, saya keluar dari kereta dan pergi mengetuk tingkap lori sebelah pemandu. 
"Boleh tak saya nak beli roti? Anak saya lapar," 
Lalu dia menyuruh saya menunggu dalam kereta, beliau akan hantarkan. 
Beliau datang memberikan dua jenis roti. Saya hulur RM20 untuk membayar tetapi dia beria-ria tidak mahu mengambil duit tersebut.
"Takpe kak, saya bagi," 
Akhirnya saya mengalah dan mengucapkan terima kasih. 
Allahu, sungguh terharu betul. Aisyah gembira dapat makan roti. Saya benar-benar mendoakan beliau dikurniakan rezeki yang berlimpah ruah dan dilindungi perjalanannya sepanjang beliau bekerja. 
Anak-anak, bonda dan saya sendiri dapat alas perut dengan roti yang diberi selama sejam terperangkap dalam trafik tidak bergerak (mungkin lebih dari sejam). 
Adik, pemandu lori Sweetie BNM9967, saya doakan agar segala urusan kamu dipermudahkan sebagaimana kamu telah memudahkan urusan saya dan menggembirakan hati anakanda saya.
1 September 2016, sungguh ini hadiah hari lahir yang saya akan ingat sampai bila-bila. 
"Macam mana awak boleh terfikir nak keluar dari kereta dan ketuk lori depan?" soal kawan.
"Entah, saya pun tak tahu bagaimana saya boleh terfikir untuk berbuat begitu. Mungkin saya sudah mula rimas dengan Aisyah yang merengek bila lebih dari 20 kali sebut perkataan lapar."
Saya beritahu pada Bonda bila Bonda kata, "Entah-entah dia kena hantar saja kot? Takde lebih"
"Tak cuba tak tahu, kalau tak boleh  tak apa. Kalau dia boleh bagi beli, rezeki kakak," saya jawab. 
Alhamdulillah. Roti Kaya Pandan dan Roti Mexico perisa kopi, terbaik! Masa matriks dulu, saya ketagih beli roti Sweetie isi coklat. Saya akan hubungi majikan beliau secepat mungkin sebagai tanda penghargaan.

Friday, 3 March 2017

Maruah Dipijak! – Hanya 50 Hari Bergelar Isteri, Wanita Ini Diceraikan Sebaik Keguguran Kerana ...


Perkahwinan yang bahagia, hidup bersama hingga ke akhir akhir. Jika ditanya kepada semua wanita di muka bumi ini nescaya semua daripada mereka mengimpikan perkahwinan yang sedemikian.
Namun nasib berbeza menimpa wanita ini yang cuma bergelar isteri selama 50 hari sahaja sebelum diceraikan suami kerana dikatakan campur tangan keluarga mertua. Lebih menyedihkan, dia keguguran anak kembar.

Nikah atas pilihan bekas mentua

Bismillahirrahmanirrahim. Since macam dah ‘penat’ nak CnP kisah berlakunya cerai yg tiba2 nie, saya rungkaikan sedikit sahaja sebagai pedoman dan panduan. Take it positively. Nak jaga aib org seboleh yg mampu.
Saya dgn bekas suami nikah atas pilihan bekas mentua saya. Kenal mmg tak lama, atas dasar jaga agama. Time nie respect la kan. Jaga hubungan sebelum nikah.
Maka, berlangsunglah majlis nikah, walimah, bertandang dlm masa 3 hari non stop. Saya stay dirumah mentua, (saya, bekas suami/mentua/adik2 ipar). Bekas suami anak sulung. Bekas suami seorang yg akan taat apa mak dia suruh/perintah tapi akhirnya makan diri.
Minggu pertama ok. Start minggu kedua dan seterusnya dah lain. Which is, mentua take over/control semua urusan dlm rumah tu. Bersangka baik. Tp bila dah dia masuk campur urusan rumahtangga saya, saya bincang dgn suami. Sy x kisah ditegur tp whole thing dikawal termasuk pergaulan sy dgn suami sendiri.
Nak berjalan berdua, salah. Makan berdua, salah. Kalau ikutkan, semua salah la. Yg tu satu hal. Bincang lagi dgn suami, mak awak tak boleh buat mcm nie. Kita dah suami isteri kan. Suami jawab, kita kena taat mak. Ok, jalan.

Dia cakap manja

Sampai la saya warded sebab bleeding. Pagi sahur tu dah bagitau mentua, nak pergi klinik. Dia x bagi, cakap saya manja lagi. Sampai la tak tahan mcm nk pengsan, baru la suami bawak pergi klinik. Tu pun lama jgk sbb nak dapatkan permission mak dia dulu. Saya dah nangis time nie. Sempat lagi la call nk bagitau nak bawak saya ke klinik.
Sampai klinik terus refer hospital sebab HB drop sampai 6. Bila dah warded saya dgn suami dah macam panas sebab doc ckp saya pregnant mayb twin tapi satu dah gugur (skrg dua2 dah xde dlm rahim). Saya warded pun kena marah jgk sbb menyusahkan anak dia nak keje. Saya cakap cuti je la. Tak boleh katanya sebab mak dia suruh keje, cari duit. Huhu. Mentua xnak cucu sebenarnya sebab katanya menyusahkan. Nak kena pakai banyak duit (bila mentality hanya hidup utk duit)
Discharged hari jumaat. Dia hantar balik rumah mak saya. Dia terus balik sbb mak dia dah pesan lepas hantar saya terus pergi keje. Hari terakhir jumpa suami. Malam tu last call dia cakap tension, stress sbb mak dia marah2 saya balik rumah family. Xde sape nak buat keje rumah, iron baju2 dia etc.

Maruah dipijak-pijak

Sampai la hari ahad (19/6), saya call beratus kali, wasap, msg suami. Langsung xtanye kabar isteri dia mcm mana. Sampai saya persoalkan jugak tanggungjwab dia sbg suami. Yelah, saya dibawah tanggungjawab dia. Last2, dia langsung hantar msg cerai atas sebab saya yg desak dia ceraikan saya (yg nie langsung tak wujud).
Malam tu saya kerumah dia sbb nak ambik brg2 saya. Maruah dipijak2. Nak salahkan saya atas semua nie. Barang2 dihumban dlm kotak je. Saya angkut. Suami langsung tak turun. Langsung xpertahankan maruah sy sebagai isteri dia. Umpama kain buruk la. Sebelum mintak jd isteri, sgt beradab la ambik sy dgn mak abah. Tapi, bila xnak buang mcm tu je. Semua end up by sms, call. Cerai pun buat main2, urusan hidup mereka pun main2 agaknya.
Ustazah, ustazah nie ustazah tau. Sepatutnya nasihat anak jgn sampai bercerai. Tapi, ustazah beria suruh anak ceraikan saya. Sebab? Sebab saya xikut ckp ustazah. Xde sape nak iron baju2 kan. Ustazah sedar saya pregnant tapi sengaja nak bunuh anak2 saya. Tegarnya hati.
Suami, xsalah nak pertahankan mak sendiri. Awak ada tanggungjwb awak jgk terhadap isteri. Ada perkara boleh ikut, ada boleh bantah. Even sy pregnant awak pun x ambik tahu. Cuma persoalkan tanggungjwb saya terhadap awak. Jadi, mna tanggungjwb awak selama nie. Nafkah langsung x bagi sebab mak xbg beri pd saya.

Buat macam hamba

Sila buang title ustaz, ustazah tu. Sangat tak layak. Mentua buat menantu macam pembantu. Suami buat isteri macam hamba. Ya, dunia akhir zaman. Nie baru sikit ceritanya. Kadang2, title tu mengaburi mata kita sebenarnya. Ingat boleh tumpang sikit2 ilmu agama.
Semua dah selesai. Selesai di dunia. Akhirat tanggung sendiri wahai bekas suami, mentua. Anak2 saya pun dah selamat kat syurga. Moga jadi asbab untuk sy ke syurga. Semoga jd asbab untuk kalian kerana menzalimi saya sebagai isteri, menantu.
Maka, berakhirlah kisah saya yg mengharapkan bercinta lepas nikah nie. Xsempat bercinta pun. Honeymoon pun ramai2. Ingatkan till jannah tapi till jahannam dia buat pada rumahtangga kami. Hati budi pun jauh sekali nak kenal. Saya tak cakap bercinta lepas nikah nie tak kekal lama tapi bergantung atas pengemudi rumah tangga tu sendiri. Thats why nikah nie amanah yg berat, tanggungjwb pun dah tak sama. Nak happy forever kena lalui suka dan duka.
Tq,
Lots of love,
LYDIA (12/7/2016)
Bukan mahu menakutkan pembaca namun diharap kisah benar yang diceritakan sendiri oleh wanita ini sedikit sebanyak memberi peringatan dan pengajaran kepada kita semua.
Maruah diri perlu dipertahankan. Moga awak tabah, yakinlah semuanya ada hikmah!

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

INI TIPS dari NENEk MOYANG kita iatu cara cepatkan bukaan rahim Supaya mudah bersalin yang RAMAI bakal IBU tidak PERNAH AMIK TAHU.. Bakal ibu WAJIB BACA..!!!.

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin .
.
Bila kita dah mula rasa sakit nak bersalin, doktor akan periksa berapa cm bukaan kita. Selagi tak cecah 6 cm kita takkan dibawa masuk ke labor room. Ada orang sekejap je sakit, dah bersalin. Ada orang menderita berhari­hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak. Padahal punyalah sakit. Allah je yang tahu. Jom saya kongsikan cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin.
1. Banyakkan berjalan
Ye, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.
.
2. Jangan minum air selusuh terlalu awal
Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil. Banyak juga kes rahim pecah
sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh. Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal­awal ye. Bila bukaan dah mencecah 6 cm dan anda dibawa masuk ke labor room, boleh minta kebenaran doktor untuk minum.
.
3. Doa Nabi Yunus dalam perut ikan yu
Jangan putus baca doa ni. Minta pertolongan dari Allah. Minta dipermudahkan urusan kita bersalin. Minta supaya kita dan bayi selamat. Insya Allah…Allah maha mendengar. Jangan lupa juga untuk banyakkan berzikir dan selawat ke atas nabi.
.
4. Minta maaf dengan ibu bapa dan suami
Yang ni part paling syahdu. Dekat­dekat nak bersalin minta maaf dengan ibu bapa, lebih­lebih lagi suami. Minta dorang doakan supaya kita mudah bersalin. Minta dorang doakan agar kita dan baby selamat. Lagi bagus kalau kita minta maaf dengan semua
orang. Manalah tahu kot ditakdirkan kita syahid sewaktu melahirkan, at least kita dah sempat minta maaf.
.
5. Baring mengiring sebelah kiri
Bila dah penat berjalan, ketuk ketampi, dan jalan itik mesti kita nak berehat kan? Bila baring atas katil pastikan kita baring mengiring sebelah kiri. Bukan terlentang.
.
6. Banyakkan bersujud
Posisi bersujud akan membantu mempercepatkan bukaan jalan untuk kita bersalin. Ia juga boleh mengurangkan sakit bersalin yang kita alami. Itulah dia 10 cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin yang boleh anda amalkan. Saya doakan supaya anda melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi & semoga anda dan baby selamat

Petua Hilangkan Perut Buncit Dalam Masa Yang Sangat Singkat... Jom baca dan kongsi...

Petua Hilangkan Perut Buncit Dalam Masa Yang Sangat Singkat
https://3.bp.blogspot.com/-vwORoYOpz_o/V47HDKYiC1I/AAAAAAAAM9I/yynOzrgid0o6BFo_JwuEEMBx0K8zvbTeACLcB/s640/Petua%2BHilangkan%2BPerut%2BBuncit1.jpg

Harini admin nak share 1  tips atau petua yang memang mujarab untuk hilangkan masalah perut buncit yang banyak menghantui rata-rata rakyat di Malaysia ini. Ramai yang dah cuba dan ternyata berkesan dalam masa satu minggu sahaja. Ya, satu minggu je uols.


Tips ini amat mudah sekali dan melibatkan bahan-bahan yang senang untuk didapati di pasaraya berdekatan korang.

Bahan-bahannya adalah :

1. Lemon(setengah)
2. Kurma(2 biji)
3. Secawan air suam-150ml
3. Bawang putih(4 ulas)

Cara-caranya adalah:

1. Kupas kulit bawang putih.
2. Blend semua bahan-bahan. Paling baik blend sekali dengan kulit lemon tu tau.





3. Tapis.
4. Minum 2 kali sehari sebelum sarapan dan sebelum tidur.

Kurma  berfungsi untuk membantu mengurang rasa pahit selain khasiatnya yang tersendiri, Bawang putih pula untuk  mengaktifkan penghasilan leptin iaitu horman yang mengurangkan selera makan, lemon pula  boleh membakar lemak degil dan pada masa yang sama membuang toxin di dalam badan.

Selamat mencuba uols. Jika rasa tips ini berguna, share kepada kawan-kawan yang lain tau. Terima kasih : by Oh Kiji

Jangan Abaikan..Sangat Bahaya!! 10 Tanda Yang Memungkinkan Anda Mengidap Penyakit Ginjal



Amerika Serikat mempunyai kian lebih 26 juta orang dewasa yang hidup dengan penyakit ginjal. Mirisnya, nyaris 90 % dari mereka tak tahu tanda tanda penyakit ginjal. Hal semacam ini karena orang-orang dengan penyakit ginjal condong tak mengalami gejala hingga tahap yang paling parah.

Seperti diambil huffingtonpost, berikut adalah sepuluh tanda-tanda yang memungkin Anda mempunyai penyakit ginjal.…

1. Anda lebih lelah serta sulit berkonsentrasi

Penurunan berat pada fungsi ginjal bisa mengakibatkan penumpukan racun serta kotoran dalam darah. Hal ini bakal berbuntut pada melemahnya ketahanan badan. Anda bakal terasa lebih capek, lemah, serta susah berkonsentrasi. Tidak cuma itu, penyakit ginjal dapat juga membawa Anda untuk menanggung derita anemia yang dapat juga mengakibatkan kekurangan serta kelelahan.

2. Anda alami kesusahan tidur…

Saat ginjal tak bekerja dengan benar, toksin bakal menetap didalam darah. Hal semacam itu dapat bikin Anda susah untuk tidur. Penyakit ginjal mempunyai jalinan pada obesitas serta penyakit ginjal kritis, bahkan juga apnea tidur bakal seringkali berlangsung pada beberapa orang menderita penyakit ini.

3. Anda mempunyai kulit kering serta gatal…

Ginjal yang sehat dapat bekerja menyingkirkan limbah serta cairan ekstra dari badan Anda, menolong bikin beberapa sel darah merah, melindungi tulang kuat, serta bekerja untuk menjaga jumlah mineral yang pas dari dalam darah.

Kulit kering serta gatal bisa jadi sinyal dari penyakit kurangnya mineral. Apabila ginjal tak akan dapat melindungi keseimbangan yang pas dari mineral serta
nutrisi dalam darah, makan Anda bakal alami kulit kering.

4. Buang air kecil lebih sering

Kerap buang air kecil terlebih saat malam hari dapat jadi sinyal penyakit ginjal. Saat filter ginjal rusak, bisa mengakibatkan penambahan dorongan untuk buang air kecil. Kerap buang air kecil dapat juga jadi tanda infeksi saluran kemih atau pembesaran prostat pada pria.

5. Kencing berdarah

Ginjal yang sehat yaitu ginjal yang dapat melindungi beberapa sel darah pada badan saat menyaring limbah dari darah untuk bikin urin. Tetapi, saat ginjal rusak, beberapa sel darah ini dapat ” bocor ” keluar ke urin. Terkecuali sinyal penyakit ginjal, kencing berdarah dapat juga jadi tanda-tanda tumor, batu ginjal, atau infeksi.

6. Urin berbusa

Gelembung terlalu berlebih dalam urin terlebih waktu Anda menyiram toilet dapat tunjukkan protein dalam urin. Protein yang umum diketemukan di air seni yaitu albumin, protein yang sama dengan dalam telur.

7. Anda alami bengkak di seputar mata

Protein dalam urin adalah sinyal awal bahwa filter ginjal sudah rusak yang sangat mungkin protein bocor ke urin. Bengkak di seputar mata Anda dapat disebabkan lantaran beberapa protein dalam urin alami kebocoran.

8. Pergelangan kaki serta kaki bengkak

Manfaat ginjal bisa turunkan mengakibatkan retensi natrium, mengakibatkan pembengkakan di kaki serta pergelangan kaki. Pembengkakan pada ekstremitas bawah dapat juga jadi sinyal penyakit jantung, penyakit hati, serta permasalahan vena kritis pada kaki.

9. Nafsu makan yang buruk

Ini yaitu tanda-tanda yang sangatlah umum. Namun penumpukan toksin yang dihasilkan dari penurunan manfaat ginjal dapat jadi salah satu pemicu.

10. Alami kram otot

Tidak seimbangan elektrolit serta kram bisa dikarenakan oleh masalah manfaat ginjal. Kandungan kalsium yang rendah bisa mengakibatkan kram otot.

Kredit

Wanita Muntah-Muntah Akibat Termakan Sarung Najis Ayam Dalam Kari Mamak



ARAU, PERLIS - Seorang wanita muntah-muntah apabila menyedari kari ayam yang dimakannya mengandungi satu sarung najis ayam di sebuah restoran mamak nasi kandar di sini.

Wanita yang dikenali sebagai Aishah Harun itu yang berasal dari Kedah, telah memuat naik beberapa gambar di media sosial yang diambilnya ketika makan di restoran mamak berkenaan.

Melalui perkongsiannya, dia menyatakan kekesalannya dengan insiden ini. Dia juga mendakwa telah muntah-muntah akibat termakan masakan yang dimasak bersama sarung najis ayam tersebut.

Menurut Aishah, dia bersama suaminya pergi ke restoran nasi kandar terbabit untuk menjamu selera. Setelah nasi hampir habis, dia ternampak sesuatu yang mencurigakan dan menganggap objek itu adalah daging atau apa-apa makanan yang termasuk dalam masakan berkenaan.


Apabila dia amati objek tersebut dan mengoreknya, amat mengejutkan dia menemui sarung najis ayam dan dia sedar objek itu adalah sarung najis ayam yang dimasukkan ke dalam kari yang dimakannya bersama nasi.

Aishah juga memberitahu sekiranya sarung najis ayam itu pecah bermakna keseluruhan masakan berkenaan akan dikotori dengan najis ayam, jijik dan meloyakan.

Aishah juga berkata, "ini baru yang kita nampak, yang lain kita belum nampak lagi', ujar Aishah yang telah serik untuk menjamah nasi kandar di masa depan.

Diharap pihak berkuasa dapat membuat siasatan dengan segera supaya perkara seperti ini tidak lagi berlaku terhadap pelanggan-pelanggan lain. - Koleksi Viral

Sedih Berjauhan Dengan Suami , Tetiba Dapat Mesej " Abang Nak Bgtau Syg Nii Ada Budak Ni Kacau2 Abang 'Dia Tunjuk Buah Dia Yang ".. Namun Tindakan Isterinya Selepas Itu Amat Mengejutkan Suaminya...




"Conversation saya dengan husband..saya dengan husband sekarang berjauhan..husband dekat sabah
kerja saya dekat kampung pahang berpantang dekat sini lama lagi baru balik sabah..bila husband
bagitau ada someone kacau dia tetiba rasa badmood..tapi last2 rasa nak belasah je husband nasib
baik jauh😠😠😠"
Wajah suami dia bila makeup macam sama dengan Nora Danish.