Tuesday, 31 January 2017

Terbukti!! Cara Mudah Kuatkan Signal WiFi Guna Botol Dan Aluminium Foil (9 Gambar)

loading...


Bahan – bahan yang diperlukan.
  1. Botol kosong 1.5L
  2. Aluminium foil
  3. Gunting
  4. Marker


Selepas menyediakan barang – barang tersebut, korang boleh follow cara nak buat kat bawah ni step by step.

1. Cabut 1 antena daripada router.


Pastikan tangan korang kering. Ada pulak yang kene kejutan electrik nanti, cara nak cabut antena cuma perlu putarkan antena sampai ia longgar dan boleh dicabut.

2. Guntingkan botol menjadi corong mengikut panjang antena.


3. Pastikan bahagian belakang ‘perisai’ dipotong lebih tinggi sedikit daripada ketinggian antena, tetapi bahagian depan haruslah dipotong rendah.


4. Sudah selesai potong botol ikut bentuk seperti yang ditunjukkan, potong kertas aluminium untuk balut bahagian dalam belakang botol.


5. Tandakan tutup botol dengan simbol X dan potong dengan pisau mengikut garisan X.


6. Masukkan antena seperti ini.


7. Sambung antena dan ‘perisai’ pada modem semula. Ini saya tunjuk sebelah je, boleh buat perisai untuk kedua-dua antena.


Siap! Tu lah cara nak kuatkan wifi, siapa yang ada masalah signal lemah kat rumah boleh buat cara ni ok! Selamat mencuba.

Sumber: Lina Maharon
Kredit: http://sehinggit.blogspot.my


EmoticonEmoticon