Wednesday, 22 February 2017

Cik Piah Kongsi Tips Tidak Koyak Waktu Bersalin..Memang BERKESAN!!

loading...



Petua tidak koyak sewaktu bersalin.ramai yg tanya,jadi cikpiah kongsikan apa yg cikpiah amalkan ye.kita usaha,segala nya allah yg tentukan..

Setiap org akan lalui pengalaman yg berbeza.cerita tiap org tak sama..sebelum bersalin dengar org cakap itu ini,rasa seram rasa takut nk bersalin tapi bila kita dah lalui sendiri tak lah ngeri mana,sakit tu mmg sakit tapi sakit itu hilang bila kita dpt tgk zuriat sendiri depan mata.. lagi2 ini anak sulung,org kata confirm kena gunting,lepas tu kau kena jahit,nk buang air besar pun susah nti.

tapi alhamdulillah,atas izin allah,nak melahirkan adam malique ni tak de luka terkoyak,takde kena jahit.baby keluar 2.8kg.ramai juga tanya mcm mana boleh takde koyak,hebat.tak saya tak hebat,cuma rezeki sy bersalin xde kena jahit.jadi ni antara tips nya.


1.Minum minyak kelapa dara
Bila kandungan dah cecah 7 bulan ke atas,dah bole amalkan minum minyak kelapa dara ni..ada juga org kata x bagus lah,itu lah ini lah,tapi cikpiah mmg minum dari kandungan 7 bulan sampai lah dah nk bersalin.minum satu sudu waktu pagi,dan malam sebelum tidur.

2 Jangan angkat punggung masa tgh 'push'

Okey bila bukaan dah 10cm,doc akan suruh push waktu tu kita kena guna seluruh tenaga,bila dah sakit kita x ingat apa dah,jadi penting nya tugas suami waktu tu,kalau dia teman anda dlm labor room tu suruh dia pegang anda.jgn bagi sampai anda terangkat punggung tu.suami kalau boleh masuk dlm labor room tu.temani lah isteri anda.kerana anda kekuatan buat mereka.bantu dia kasi semangat..

3. Doa nabi yunus
Amalkan dari mengandung,sampai lah dah nk bersalin,masa tgh sakit baca je.mohon padaNya semoga di permudahkan urusan bersalin anda.sesungguhnya allah mendengar doa kita.

4. Minta maaf dgn org sekeliling
Sebelum nk bersalin,minta maaf dengan org sekeliling,lagi2 suami,mak ayah.kawan2,saudara mara suruh mereka doakan moga urusan anda di permudahkan..ye lah kadang2 kita tak sedar mulut kita ni terlepas cakap ke dan ada menyakitkan hati sesiapa.

5. Pikir positif

Bila bersalin anak sulung,tentu rasa berdebar tu lain mcm,dlm otak mcm2 pikir mcm mana nti masa bersalin.ada org cakap sakit,kena jahit dan mcm2 lagi lah.TAPI,percayalah kalau anda dgr cerita yg positif,anda akan rasa yakin.yg penting,jgn pikir sgt,sbb bila kita terlampau pikir sgt,tu yg buat kita makin takut.kunci nya sini ialah TENANG 😊 yg negatif kita buang.

Okey itu sahaja,coretan cikpiah ni
Gigih jugak nk menaip panjang2,tapi sbb ramai yg nk tips,jadi cikpiah kongsikan lah.gd luck mummy di luar sana.πŸ‘ΆπŸ»


EmoticonEmoticon